moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Wojsko od kuchni

Ile kilogramów karpia trzeba upiec, aby nakarmić batalion wojska? Kto lepi pierogi na żołnierską wigilię? Odpowiedzi na te pytania poznaliśmy w kuchni 10 Brygady Logistycznej w Opolu. Przy okazji podpatrzyliśmy, jak w jednostce przygotowywane są świąteczne potrawy. Zapraszamy na pierwszy odcinek cyklu „Wojsko od kuchni”.

 Film: Magdalena Miernicka, Michał Niwicz, Jarosław Wiśniewski

Zupa grzybowa, pierogi, a także królowe świątecznych stołów – ryby. To niektóre potrawy, które przygotowaliśmy wspólnie z żołnierzami 10 Brygady Logistycznej. Wojskowi kucharze nie tylko podzielili się z nami przepisami, z których korzystają, przygotowując świąteczne posiłki, ale zdradzili też sekrety swego fachu. Jeśli zatem chcecie dowiedzieć się co zrobić, aby ciasto do pierogów było miękkie, jak kroić cebulę, aby nie uronić ani jednej łzy oraz jak wyglądają przygotowania świątecznej kolacji dla kilkuset osób – ten cykl jest dla was.

Bohaterem pierwszego odcinka jest st. chor. sztab. Wojciech Fudali, kierownik stołówki 10 Brygady Logistycznej, który zaprezentuje, jak przyrządzić kapustę z grochem i grzybami oraz opowie o magii świąt Bożego Narodzenia w Afganistanie.

Kolejnych przepisów szukajcie na naszym profilu na Facebooku. Jeśli skorzystacie z któregoś z nich – koniecznie dajcie nam znać! Zróbcie zdjęcie potrawy, którą przygotujecie, i zamieście ją w mediach społecznościowych. Nie zapomnijcie oznaczyć posta hasztagami #ŚwiętaPZ i #WojskoOdKuchni. Smacznego!

Kapusta z grochem i grzybami – przepis na 4 porcje

Składniki:
1/2 kg kapusty kwaszonej
3–4 suszone grzybki
szklanka grochu
sól i pieprz
majeranek

Przygotowanie:
1. Groch namoczyć na noc, po czym ugotować go w tej samej wodzie z dodatkiem soli.
2. Umyte i namoczone wcześniej grzyby zagotować, odcedzić. Wywar zachować.
3. Kapustę posiekać, dodać pokrojone grzybki, podsmażyć.
4. Gdy kapusta i groch będą miękkie, połączyć je ze sobą, wymieszać i jeszcze chwilkę razem podgotować, dodać wywar z grzybów. Dodać majeranek. Doprawić solą i pieprzem.
5. Podawać z zeszkloną na masełku cebulą i świeżym pieczywem.

Magdalena Miernicka

autor zdjęć: Jarosław Wiśniewski

dodaj komentarz

komentarze


Ustawa amunicyjna podpisana przez prezydenta
 
Trzy medale żołnierzy w pucharach świata
Więcej pieniędzy za służbę podczas kryzysu
Determinacja i wola walki to podstawa
Fundusze na obronność będą dalej rosły
Co słychać pod wodą?
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Polskie „JAG” już działa
Karta dla rodzin wojskowych
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Mniej obcy w obcym kraju
W obronie Tobruku, Grobowca Szejka i na pustynnych patrolach
Jak Polacy szkolą Ukraińców
Podziękowania dla żołnierzy reprezentujących w sporcie lubuską dywizję
Donald Tusk po szczycie NB8: Bezpieczeństwo, odporność i Ukraina pozostaną naszymi priorytetami
Rosomaki w rumuńskich Karpatach
Operacja „Feniks” – pomoc i odbudowa
Srebro na krótkim torze reprezentanta braniewskiej brygady
Bój o cyberbezpieczeństwo
Żaden z Polaków służących w Libanie nie został ranny
W Toruniu szkolą na międzynarodowym poziomie
Zimowe wyzwanie dla ratowników
Ogień Czarnej Pantery
Terytorialsi zobaczą więcej
Druga Gala Sportu Dowództwa Generalnego
Homar, czyli przełom
SkyGuardian dla wojska
Zmiana warty w PKW Liban
Kluczowy partner
Czarna Dywizja z tytułem mistrzów
Cele polskiej armii i wnioski z wojny na Ukrainie
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Aplikuj na kurs oficerski
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Grupa WB idzie na rekord
Wielkie inwestycje w krakowskim szpitalu wojskowym
Sejm pracuje nad ustawą o produkcji amunicji
Olympus in Paris
Ostre słowa, mocne ciosy
„Nie strzela się w plecy!”. Krwawa bałkańska epopeja polskiego czetnika
Polsko-ukraińskie porozumienie ws. ekshumacji ofiar rzezi wołyńskiej
Kadeci na medal
Szkoleniowa pomoc dla walczącej Ukrainy
Zyskać przewagę w powietrzu
Olimp w Paryżu
Użyteczno-bojowy sprawdzian lubelskich i szwedzkich terytorialsów
Medycyna „pancerna”
Wszystkie oczy na Bałtyk
Czworonożny żandarm w Paryżu
„Szczury Tobruku” atakują
„Feniks” wciąż jest potrzebny
Kluczowa rola Polaków
„Siły specjalne” dały mi siłę!
Trudne otwarcie, czyli marynarka bez morza
Wojsko otrzymało sprzęt do budowy Tarczy Wschód
Transformacja wymogiem XXI wieku
Polskie Casy będą nowocześniejsze
Ustawa o zwiększeniu produkcji amunicji przyjęta
Pożegnanie z Żaganiem
Polacy pobiegli w „Baltic Warrior”
Wybiła godzina zemsty

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO