moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Kucharz na medal

Bigos na dziczyźnie ugotował na przyjęcie w Kwaterze Głównej NATO. Rybną przystawkę na olimpiadzie kulinarnej w Niemczech. Starszy szeregowy Radosław Irzemski jest jednym z dwunastu kucharzy, których minister obrony uhonorował statuetką. – Lubię kulinarne nowinki. Czasem korci mnie, by zamiast kotleta podać kolegom jakiś specjał – mówi żołnierz.


O gotowaniu może mówić całymi godzinami. – To moja pasja, nigdy mi się nie znudzi – mówi kucharz 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej.

St. szer. Radosław Irzemski do wojska trafił w 2004 roku, gdy jako wykwalifikowany kucharz rozpoczął roczną służbę zasadniczą. – Po kilku miesiącach postanowiłem jednak związać się z armią na dłużej – mówi. Został żołnierzem nadterminowym, a po paru latach przeszedł do służby zawodowej w korpusie szeregowych zawodowych. Dziś w Szkole Podoficerskiej Wojsk Lądowych szkoli się na stopień kaprala.

Jak to się stało, że znalazł się w gronie najlepszych dwunastu kucharzy polskiego wojska? – W ubiegłym roku w Grudziądzu odbywały się eliminacje, które miały wyłonić reprezentantów do udziału w międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej w Erfurcie. Po trudnej rywalizacji znalazłem się w gronie wybranych – opowiada żołnierz.

Razem z pozostałą jedenastką wojskowych kucharzy pojechał do Niemiec. Tam polska ekipa musiała zmierzyć się ze 162 reprezentacjami z 85 krajów. Sześć przygotowanych zestawów, w tym rybna przystawka „diabeł morski podany na ryżu szafranowym w asyście wędzonej papryki”, dała im brązowy medal.

Kulinarnymi umiejętnościami polscy kucharze popisali się też kilka miesięcy później w Kwaterze Głównej Sojuszu w Brukseli. Obchodzono wówczas czternastą rocznicę członkostwa Polski, Czech i Węgier w NATO. Tym razem postawili na polskie specjały, a największą furorę zrobił m.in. bigos na dziczyźnie i żurek staropolski. – Koledzy z sojuszniczych armii powiedzieli nam wtedy, że dokonujemy kulinarnych cudów – wspomina Radek.

Dla st. szer. Irzemskiego gotowanie na takich imprezach to prawdziwa przyjemność. – Wtedy mogę sobie pozwolić na wyszukane przyprawy i elementy dekoracyjne. Reszta to kwestia wyobraźni, kreatywności i zegarmistrzowskiej precyzji. Dania muszą nie tylko doskonale smakować, ale i pięknie wyglądać – mówi żołnierz.

W wojskowym menu nie ma miejsca na taką dowolność. Tu bowiem konieczne jest ścisłe trzymanie się ustalonych jadłospisów. – Bardzo lubię to, co robię, więc nie nudzi mnie gotowanie dla żołnierzy. Przyznaję jednak, że czasem korci mnie, by zamiast kotleta podać kolegom karkówkę lub schab przyrządzone w niecodzienny sposób – mówi st. szer. Irzemski.

Najwięcej jednak eksperymentuje we własnej kuchni. Jego popisowym daniem jest polędwica w sosie kurkowym podana z pieczonymi ziemniakami lub roladki z polędwicy nadziewane suszonymi śliwkami i camembertem. – Całkiem nieźle wychodzą mi też pierogi, zwłaszcza te ze szpinakiem i fetą –  mówi żołnierz.

Wśród znajomych uchodzi za specjalistę od dań z grilla. – Doskonale przyrządza grillowaną karkówkę, którą podaje z sosem tatarskim à la Radek. Niestety, przepis na marynatę do mięsa to jedyna receptura, której zdradzić nie chce – mówi Kamil, kolega żołnierza.

Jak w każdej pracy są też minusy. – Nie lubię bardzo wczesnego wstawania, gdy gotujemy na poligonach – przyznaje żołnierz. No i zdarza się, że czasami wolałby być gościem, a nie kucharzem. – Na przykład gdy jest wigilia, żołnierze dzielą się opłatkiem, a my przygotowujemy świąteczną kolację – mówi st. szer. Irzemski.

Członków wojskowej reprezentacji kucharzy minister obrony Tomasz Siemoniak uhonorował niedawno specjalnymi statuetkami. – Ustawiłem ją obok medalu z olimpiady w Niemczech. Z obu nagród cieszę się ogromnie, bo to dowód, że ktoś docenia naszą ciężką pracę – mówi przyszły podoficer.

PG

autor zdjęć: arch. prywatne st. szer. Radosława Irzemskiego

dodaj komentarz

komentarze

~scoobydoopoznaN
1376909640
Jak nie umie dobrej grochówki to ..... .
F9-66-6A-55

Wojna w świętym mieście, epilog
 
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Podróż po AWACS-ie
Ratownicy na medal
Tomczyk: „Tarcza Wschód” ma odstraszyć agresora
They Will Check The Training Results in Combat
Pokazali bojowego ducha
Dwa krążki kajakarki z „armii mistrzów”
Dwie dekady ulepszania Sojuszu
Ameryka daje wsparcie
„Grand Quadriga ‘24”
Najmłodsi artyści Wojska Polskiego
Przysięga w Limanowej
Serwis K9 w Polsce
Mobilne dowodzenie
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Żołnierz ranny na granicy z Białorusią
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
„Sarex ’24”: razem w czasie kryzysu
Bezkonkurencyjni kierowcy z DGW
Dwa srebrne medale kajakarzy CWZS-u
Cień atomowej zagłady
WAT-owskie eksperymenty na ISS
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Honor weteranom misji!
Kto wywalczy tytuł mistrza MMA?
Sukcesy reprezentantek CWZS-u
Grupa Północna o wsparciu dla Ukrainy
Sejmowa debata o bezpieczeństwie
Ostatnia droga Pileckiego
Piedimonte – samobójcza misja
Dodatkowe siły do ochrony granicy
Wojskowi medycy niosą pomoc w Iraku
Barbara wzmocni polską obronę powietrzną
Nie szpital, a instytut
„Sarex”, czyli jeden za wszystkich, wszyscy za jednego
Broń Hitlera w rękach AK
Wielki triumf 2 Korpusu Polskiego
Systemy obrony powietrznej dla Ukrainy
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
Pociski artyleryjskie dla Ukrainy
Flota Bayraktarów w komplecie
„Pierwsza Drużyna” na start
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Obradował Komitet Wojskowy Unii Europejskiej
WAM wraca po latach
Wszystkie misje AWACS-a
Tarcza Wschód – odstraszanie i obrona
AGM-158B JASSM-ER dla lotnictwa
By Polska była bezpieczna
Polki pobiegły po srebro!
„Ryś” z laserem
Hełmy – nowoczesne i na miarę
Po śladach polskich bohaterów
Nowe zadania szefa SKW
Szachownice nie dotarły nad Finlandię
Centrum Szkolenia WOT świętuje
NATO on Northern Track
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO